Torsdag 19. oktober

SEMINAR: Moving into new phases, different places - dans som satsningsområde - hva nå?

kl 11:00-17:00 SARDINEN PÅ USF VERFTET, SARDINEN

Last ned informasjon om Seminarene (pdf): Norsk / English

Heine Røsdal Avdal (Norge/Belgia):
"Box with holes"
kl 12.00 -14.30
og 16.00-18.30, Scene USF

Heine Røsdal Avdal har med kompaniet Deep Blue, som består av danser og koreograf Yukiko Shinozaki og komponist Cristoph De Boeck, lenge utforsket menneskets relasjoner til teknologi i ulike forestillingsformer.

Box with holes hører i så måte til et av ytterpunktene med hensyn til form, for dette er en sjeldent eksklusiv forestilling. I en 10-15 minutters seanse hvor tilskuer og koreograf er på tomannshånd undersøkes forholdet mellom berøring og visualisering. Påvirker berøring persepsjonen? Hvordan erfarer vi mellommenneskelig samhandling når vi i dag mer og mer er i kontakt med hverandre gjennom teknologiske hjelpemidler? Box with holes er en intim og anonym opplevelse som føles virkelig, men som fremstår og ser annerledes ut ved bruk av video.

Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråds gjestespillordning. 

Henriette Pedersen (Norge):
"Hamburger Allee"
kl 18.00, Scene USF

Med forestillingen Hamburger Allee fråtser Henriette Pedersen i uavklarte fordommer og oppfatninger av identitet og kler bokstavlig talt utøverne inn i stereotypier og politisk ukorrekte karakterer.

Hamburger Allee er verken Hamburg eller Tyskland, men kanskje det stedet vi alle befinner oss - hjemme - i den upolitisk korrekte bunkersen under stuen, dit vi går for å leve ut vår normalitet. For kanskje er det det Pedersen ønsker å vise: hvor syke, perverse, paranoide, forstyrrede, nevrotiske og egentlig ganske normale vi alle er under den fordekte politiske korrekte masken vi alle bærer.

I en kontinuerlig søken etter hva som ligger under - det fordekte, hemmelige, løgnaktige og erotiske - har Henriette Pedersen fra performance-konseptet “Utidig innsyn” (2000) som utfordret kunstens autonomi og autentisitet via “Small Stick Big Bird “ (2004) beveget seg inn i scenerommet med den nye forestillingen “Hamburger Allee”. Pedersen samarbeider også denne gangen med den anerkjente og prisbelønnede komponisten Lars Petter Hagen.  

Erna Omarsdóttir and Jóhann Jóhannsson (Island):
"The Mysteries of Love"
kl 19.30, Studio Bergen

En forestilling om jentegjenger, dronningbier, sosial stigmatisering og hakkeordenen.

Tittelen til Erna Omarsdóttir and Jóhann Jóhannssons forestilling er tatt fra tittellåten til David Lynchs film Blue Velvet. The Mysteries of Love er den andre av ti planlagte ”suiter” der grensene og overgangene mellom samtidsdans og livemusikk / konsert utforskes.
I denne forestillingen hentes inspirasjonen fra tekster, filmer og temaer knyttet til tenåringer og ungdomstid. Filmer som Blue Velvet og et utall horrorfilmer reflekterer bl.a. manifestasjoner av ”den mørke siden” – unge mennesker som mister sin uskyld og som rives i stykker av ambivalente og usikre følelser. En virtuos og forrykende danseforestilling med en liten dæsj svart metal.

Islandske Erna Omarsdóttir er en av europeisk dans’ fremadstormende stjerner. Hun er utdannet fra P.A.R.T.S. og har jobbet som danser i kompanier som Les Ballet C de la B og Troubleyn / Jan Fabre. Sammen med musikeren og komponisten Jóhann Jóhannsson har hun produsert den kritikerroste forestillingen IBM1401 – A User’s Manual.

Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråds gjestespillordning og Nordisk Kulturfond. Forestillingen inngår i BergArt 2006.  

Carte Blanche (Norge):
Natürtro / sonata da camera

Festspillforestillingen 2006
kl 21.00, BIT Teatergarasjen

Natürtro / sonata da camera gir publikum en helaften med to vidt forskjellige verk der en i det ene øyeblikket utfordres i møte med det ukjente og i neste øyeblikk gir spontanapplaus til virtuos dans der danserne flyr veggimellom! De to danseverkene Natürtro og sonata da camera fikk en raus mottakelse av det bergenske Festspillpublikum og av pressen etter urpremieren den 25. mai i år.

Eva-Cecilie Richardsen har, gjennom sitt eget Kreutzerkompani, skapt en rekke sterke forestillinger i de senere år, og i 2003 lagde hun den kritikerroste Flimmer for Carte Blanche. For å beskrive sitt siste verk Natürtro siterer hun Thure Erik Lund: “å gå i ulendt terreng ute i svarte faens natta”. Et nytt, helstøpt verk fra Eva-Cecilie Richardsen til nykomponert lydbilde av Justin Bennett.

I musikkens verden består en kammersonate av en serie dansesatser med en “fri” sats som innledning. Ingun Bjørnsgaard har i sonata da camera skapt et kammerspill for 6 dansere, danset i et hjemlig miljø. Per Henrik Svalastog har spesialskrevet ny musikk som på Bjørnsgaardsk vis flettes sammen med sonater av Domenico Scarlatti.

www.carteblanche.no 

Billetter kan kjøpes i Den Nationale Scenes billettluke T : 55 60 70 80 eller på www.billettservice.no  Billetter ved inngang en time før forestillingsstart.